Tuzla’ya AFAD Merkezi İnşa Edilecek

Tuzla'ya AFAD Merkezi İnşa Edilecek

AFAD arama kurtarma hizmeti binası, Tuzla Akfırat’ta yer alan 43 dönümlük mera arazisine inşa edilecek. Arama kurtarma tesislerinin inşa edileceği arazide hâlâ, sel baskını, jeolojik sıvılaştırma ve mühendislik sorunları bulunmaktadır.

Editor: Haber Editörü
08 Eylül 2020 - 19:26

Ön tahsis kapsamında, gerekli plan değişikliği çalışmaları bölüm tarafından tamamlanmış ve askıya alınmıştır. Plan açıklama raporunda depremler ve sık sık yaşanan sel felaketleri nedeniyle İstanbul'daki afet riskinin oldukça yüksek olduğu belirtildi. Belirtilen bölgeye yaklaşık 19 bin metrekarelik inşaat yapılması planlanmaktadır.

Acil durum müdahalesi için AFAD bünyesinde 5 hizmet binası olduğu, ancak Anadolu yakasında arama kurtarma ve eğitim merkezi bulunmadığı belirtilmektedir.

Bu nedenle Tuzla Akfırat'ta 43 dönümlük mera arazisine, AFAD'a ait arama kurtarma hizmeti binası, eğitim ve depolama alanları “lojistik bölge” fonksiyonuna dahil edilmiştir.

Plan Açıklama Raporuna Göre “Zemin Sorunlu”

Plan açıklama raporuna göre, arama kurtarma hizmeti binası için kullanılacak bölgenin çoğunun ‘Önlemli Alanlar-4B’ kapsamında, küçük kısmının da ‘Önlemli Alanlar-6B’ fonksiyonuna dahil olduğu belirtilmiştir. 

"Önleme Bölgesi-4B" bölgesi; temel mühendislik açısından zayıf toprak olarak kabul edilir. Hazırlanan jeoteknik raporun sonuçlarına dayanarak, yeni binalar tasarlanırken ve inşa edilirken gerekli tüm zemin iyileştirmelerinin ve sıkı denetimin sağlanması gerekliliğini dile getirir.

"Önemli Alan-6B" bölgesi; kütle hareketleri, sıvılaşma, taşkınlar ve mühendislik problemleri gibi problemlerin sıklıkla görüldüğü ve bu alanların ikincil dereceden problemlere ve önleme sahip bölgeler olduğunu ifade etmektedir.